Youtube Çıktı Mertlik Bozuldu
Dünyanın en ünlü video paylaşım sitesi olan YouTube’de (youtube.com) şu anda tam 100 milyon video var. Bu videoları gönderenler ise elinde cep kamerası olan kişilerden tutun da profesyonel çekimler yapanlara kadar pek çok insan. Sitede her insanın yani her çekimin bir öyküsü var. Cep telefonu kameraları ile bazen sırlar ortaya çıkmış bazen de komik görüntüler. Denilebilir ki You Tube tüm insanların ipliğini pazara çıkarıyor.
Her 24 saatte 65,000 yeni video YouTube’da kendine yer buluyor. YouTube’un aylık ziyaretçisi sayısı 35 milyon civarında. YouTube’a aktif olarak video koyan 70,000 kişi bulunuyor. Ve en büyük özelliği tüm videoların bedava olması
.
Türkiye’de 15 milyon görüntünün bir Internet sitesine aktarıldığını biliyor muydunuz. Türkiye’den aktarılan cep telefonlarıyla ve profesyonel kameralarla çekilen görüntülerin sayısı çılgınca artıyor.
Youtube adlı iste tüm dünyanın ilgi odağı olarak sahiplerine milyon dolarlar kazandırmayı başardı. Google YouTube'u $1.65 milyar dolara satın aldı. Youtube sitesinde 14 Eylul 2005'te kurulmasının ardından bir senede milyar dolar kazandıran örnek bir proje halini aldı..
BAKİ GÜNAY
Internet, TV ve gazetelere karşı alternatif bir medya olma yolunda adım adım ilerliyor. Birçok gazete ve Tv bu rekabette yer alabilmek adına Internet servisleri kurarak reklam gelirlerini artırma yoluna gitmeye başladı. Gazete ve TV’lere karşı yeni neslin medyası İnternet oldu.
Bunun en büyük ispatı ise YOUTUBE adlı internet sitesi.
YouTube aslında geçmişi eski olan bir çalışma yani yeni bir oluşum değil. Yirmili yaşlardaki üç Amerikalı gencin çektikleri video görüntülerini internet üzerinden tıpkı fotoğraf paylaşır gibi arkadaşları arasında paylaşmalarının ne kadar güzel olacağı fikrinden bahsetmesi ile ortaya çıkan bir proje. Chad Hurley, Steve Chen ve Jawed Karim sanal bir video merkezi kurmak için proje başlatırlar. Aslında temel amaçları insanların seyahat videolarını paylaşacağı bir websayfası kurmaktır ama çok geçmeden iş bambaşka bir boyuta doğru gider. YouTube’da şu anda tam 100 milyon video var. Her 24 saatte 65,000 yeni video YouTube’a konuyor. Geçen ay YouTube’un ziyaretçi sayısı 35 milyon civarındaydı. Her geçen gün ise YouTube’a aktif olarak video koyan 70,000 kişi bulunuyor. Kuşkusuz tüm videolar bedava.
Bu kadar görüntüleri bir resim upluad etmek kadar kolay bir şekilde siteye transfer etmek mümkün. Sadece dijital kamerayla çekilmiş görüntüler bulunuyor. Sitedeki tek kural görüntülerin 10 dakikayı aşmamalı yani 100 megabyte’ı geçmemesi isteniyor. İçerik olarak pornografik, ırkçı, hakaret ya da nefret içeren ve suç teşkil edecek videolara izin verilmiyor. Bunu denetleyen de sadece 60 kişilik bir YouTube ekibi. Tabii ki tüm görüntüleri filtre etmek imkansız ama özel bir şikayet olduğunda bu kişiler devreye giriyor. Web sitesinde amatör film yönetmenlerinin çektiklerinden, televizyon program arşivlerine, video kliplerinden eski reklamlara ve kişisel amatör görüntülere kadar milyonlarca görüntü var. Sitede en fazla cep telefonu ile çekilen amatör görüntüler bulunuyor.
SİTENİN ÖZELLİĞİ NE ?
Aslında siteye girdiğinizde çok fazla sizi etkileyen bir ara yüz ve kolaylık yok.Sitenin içeriğindeki görüntüler herkesi meraklandırıyor. Çünkü sitenin içinde kamera ,Cep telefonu kamerası kimi de TV’lerden çekilen milyonlarca ilginç görüntüler var.Yani her gün TV’lerde gördüğünüz görüntüler.Ama buradaki en büyük ayrıntı bu görüntülerin içinde olan ve çekenler sıradan kişiler. Kameralı her cep telefonu sahibi kişi potansiyel bir haber verici anlamında.Ve çekilen milyonlarca görüntü anında Internet sitelerine düşebiliyor..en son Saddam Hüseyin’in idamını gösteren cep telefonu kayırlarını 100 milyonun üstünde kişi izledi. Birçok TV’de bu görüntüleri Internet’ten alarak yayına verdi.
Dünyanın en ünlü video paylaşım sitesi olan YouTube’da (www.youtube.com) neler yok ki. Türk TV’lerine de haber olan birçok öğrencilerin sınıflardaki görüntüsünü görmek mümkün. Politik, komik, romantik her tür görüntü burada. Peki bu kadar kişiyi etkileyen YouTube nasıl çıkmıştır? Kendi kültürünü nasıl oluşturmuştur? Haberciliğe, siyasete ve topluma yansımaları nelerdir? Sorusunun cevabını verelim isterseniz.
YouTube’un en büyük özelliği Windows Media Player, Realplayer ya da Quicktime Player gibi ek video oynatıcı programlarını yüklemeden web sayfası üzerinden videoları kolaylıkla açabilmek. Kuşkusuz bunda Internet bağlantı hızlarının artmasının, ADSL kullanıcılarının çoğalmasının ve kesintisiz Internet bağlantısının ucuzlamasının etkisi var.
YouTube 2006 Mart’ıyla beraber web sitesine reklam koymaya başlandı. YouTube bugün teknolojinin yanı sıra iş dünyasında da müthiş bir başarı modeli olarak inceleniyor. Gittikçe artan popülaritesi karşısında hiçbir medya şirketi YouTube’a kayıtsız kalamadı. Telif hakkı problemini Universal Music, Sony ve Warner Music gibi şirketlerle reklam gelirlerinin bir kısmı karşılığında anlaşma yaparak çözdü. 16 Ekim’de Google 1.65 milyar dolara YouTube’u satın aldı. Bu satış genç kullanıcılar tarafından pek hoş karşılanmadı ve sitenin özgürlükçü ruhunu yitireceği üzerine tartışmalar başladı. Ancak ne olursa olsun YouTube Devrimi adı verilen gelişme yavaş yavaş politik kampanyalara da sızmaya başladı. Hatta Amerika’da seçim öncesi ırkçı sözleri ağzından kaçıran bir senatörün başını bile yedi. Bu politikacı YouTube’da afişe edildikten bir hafta sonra kamuoyu yoklamalarında dibe vurdu. Görünen o ki, medyanın gözünden kaçanlar artık YouTube’a takılacak.Alternatif bir medya olan İntenet’ten artık hiçbir konu gizlenemeyecek. Eğer sizin de kameralı bir cep telefonunuz varsa bu sistem ile tek başınıza dev bir medya olabilirsiniz.