10 Temmuz 2007 Salı

Kişisel Blog Oluşturma

"Tamamıyla kendinize ait bir blog oluşturabilmek için dinamik bir web dili, orta düzeyde veritabanı bilgisi ve bir web alanı gerekiyor" diye bir giriş yapmış Chip dergisi... İlk okuduğumda benim de gözümü korkutan bir girişti ama tabiki bunlara her bilgisayar kullanıcısının sahip olmadığı düşünelerek kimi servisler hazırlanmış, çoğu hizmeti bedava olan ve kimi alternatifler de sunan servisler...

En yaygın blog sitesi: Blogger

Hiç bilgisi olmayan bir kullanıcı, internet tarayıcısını Blogger.com adresine yönlendirdiği zaman, birkaç adımda sitesini yayına hazır hale getirebiliyor. Sitenin genel görünümü, yazıların görünümü dilerseniz hazır şablonlarla dilerseniz kendi oluşturacağınız bir şablonla ile değiştirilebiliyor.

Tabiki blogger.com tek seçenek değil; diğer alternatiflerin içinde aşağıya ekleyeceğim linkler haricinde BlogDrive, ücretsiz bir adres altında çoklu blog hesabından faydalanmayı sağlıyor. En önemli özelliği ise rahatsız edici reklamlardan arınmış bir site sunuyor olması.

BlogYönetimi

Bir blog sitesine üye oldunuz, yanında ücretsiz bir adres de temin edildi. Şimdi sıra güncellemeye geldi. Yani yeni blog yazmak için her sefer siteye bağlanıp, şifrenizi yazıp yazılarınızı bu site üzerinden güncelleyebilirsiniz.

Blogrolling ile kendi veritabanına eklediğiniz bağlantıları rasgele, alfabetik sırayla ya da eklenme sırasına göre kendi sitenizde görüntüleyebilirsiniz. Blogrolling kullanılarak her yeni bağlantı eklendiğinde, sitenizde bir değişiklik yapma ihtiyacı da ortadan kalkmış oluyor.

Blog' larınızın altına okuyucuların blog hakkındaki yorumlarını yazabilmeleri için reBlogger'dan faydalanabilirisiniz. reBlogger, kişisel sitelerde yer alan ziyaretçi defterlerine benzer mantıkla işleyen bir sistem.

Bloglet ise size okuyucularınızla iletişim kurma şansı tanıyan bir araç. Bloglet'e üye olduktan sonra size verdiği kodu sitenize koyduğunuzda, sitenize bir başvuru kutusu ekleniyor. Okuyucular buraya mail adreslerini yazarak blog'unuzdaki yeniliklerden haberdar olabiliyorlar. Bu özellik, blog sahibine istatistiksel bilgi sahibi olma açısından da yardımcı oluyor.

reBlogger, bloglet veya blogrolling den başka farklı blog siteleri farklı blog araçları sunabiliyorlar. Bu noktada keşif kullanıcıya kalıyor. Ayrıca kendi blogunuzu oluşturmak dışında blog yazan bir topluluk oluşturmak için, yönetilebilir bir web yayımlama hizmeti almak en mantıklı seçim. Bunun için Drupal gibi hazır PHP araçları internet üzerinde bulunuyor. Gereken teknik bilgileri izleyerek Hafif.org, Bildirgec.org ya da Slashdot.org gibi haber, blog ve web bağlantılarına dayalı, üye olunabilen, üye ve okuyucular arası etkileşime açık bir ortamın yer aldığı bir sistem kurulabiliyor.

Blog sitesi edinmek için

http://www.blogger.com
http://www.antville.com
http://www.typepad.com
http://www.blogspot.com
http://www.livejournal.com

Blog yazma araçları

http://www.movabletype.com
http://www.cafelog.com
http://www.noahgrey.com/greysoft/
http://radio.userland.com

Bağlantı ekleyen araçlar

http://www.blogrolling.com
http://www.hitormiss.org/projects/dailycrawl/

Yenilik bildirme araçları

http://www.bloglet.com
http://www.notifylist.com

Yorum araçları

http://www.blogextra.com/backblog
http://jsoft.ca/reblogger.php
http://rateyourmusic.com/yaccs

Arama araçları

http://www.atomz.com
http://www.daypop.com

Dizin siteleri

http://www.bloguniverse.com
http://www.blogsearchengine.com
http://www.weblogs.com

Kaynak: CHIP Dergisi