Google Adsense Reklam Kazancı Bilgi Dökümanı
Bu yazının hedefi , takip edebildiğim kadarıyla , Türkiye'de amatör ve yarı profosyonel web tasarımcısı olarak , Google Adsense reklam programı aracılığı ile gelir elde etmek amacı ile zamanını , parasını ve emeğini harcayan tüm arkadaşlara biraz da olsa zamanlarının , paralarının ve emeklerinin boşa gitmemesi için yardımcı olabilmek.
Çok fazla yanılgıya düşülüyor. Ben bu yanılgıları madde madde anlatarak düşüncelerimi belirteceğim , ve bu düşüncelerden sonra bu yanılgılardan bir ders çıkarmak yazıyı okuyanların üzerine düşüyor.
Yanılgı ( En büyük yanılgı ) : İngilizce copy paste siteler açmak !
"İnternetten para kazanmak" ve "adsense ile zengin olmak" çerçevesi dahilinde bir ton makale , ıvır zıvır bilgiyi beynine copy paste yapan genç girişimci ve çok zeki bir Türk gencinin ilk yapacağı şey , Google'dan " High paying keywords " şeklinde bir arama yaparak zenginliğe giden yolda ilk adımı atmak olacaktır. Sonra da bulduğu , en yüksek getirisi olduğuna inandığı kelimeyi seçerek bu kelime ile ilgili bir site tasarlayacaktır. Ancak tabi ki de içerik bulamayacağından araştırmaya başlayacaktır. Sonra karşısına " Article " siteleri çıkacaktır. Birden gözlerinde $ işetleri gözükecektir. Günlerce copy paste , copy paste , copy paste ... ve artık onun da bir 750 makalelik dolu dolu içeriği olmuştur. Hem de en yüksek para kazandıran kelime üzerine. Adsense reklamları da bu makalelerin arasına çok güzel gider. Makaleyi okuyacak olan zavallı reklamı makaleden ayırt bile edemez. Gelsin paralar. Bu şekilde 20 tane site açarsa zaten bir daha internete de girmesine gerek kalmaz. Ancak bu ızın aklına getiremediği ve bilmediği çok şey vardır.
İşte can alıcı noktalara geldik , hikayedeki ile benzer yanlarını olduğunu düşünen bu yazacaklarımı dikkatle okuyarak inansınlar :
1. Dünyada kaç tane article sitesi vardır ?
2. Herhangi bir internet kullanıcısının , sizin seçtiğiniz kelimeyi aratınca , Google'da siteniz ile buluşma ihitmali nedir ?
3. Duplicate content nedir? Yararlı birşey midir ? Yenir mi ?
4. Dünyada sizin akıl edebileceğinizi sizden önce akıl etmiş kaç Malezyalı , Hintli ve Amerikalı olabileceğini biliyor musunuz ?
5. " Yaptığım " Made for Adsense " siteler için yerli mp3 , ***** vs. türü yüksek hitli sitelerimden pop up açarım hit yollarım " gibi yaklaşımlarda bulunuyorsanız , size sorarlar : Adsense nasıl çalışır bilir misiniz ?
Bu sorulara kısa ve net olarak cevap vermek istiyorum ;
1. Dünyada kaç tane article sitesi vardır ?
...article için yaklaşık 886.000.000 sonuçtan... Google da " article " kelimesini aratınca karşımıza çıkan sonuç sayısı sekiz yüz seksen altı milyon. Bu tabiki site sayısı değil ancak site sayısı hakkında bir çağrışım yapabilir.
2. Herhangi bir internet kullanıcısının , sizin seçtiğiniz kelimeyi aratınca , Google'da siteniz ile buluşma ihitmali nedir ?
Rakibinizin ne kadar fazla olduğunu düşünün. Hem de içeriğiniz sizin anadilinizde değil. Ayrıca içeriğiniz özgün değil. Yani aynı makaleleri içeren kimbilir kaç "article" sitesi var. Nasıl olur da Google'dan ziyaretçi alacağınızı düşünebilirsiniz ? Pagerank'iniz yok. Backlinkleriniz yok. Özgün içeriğiniz yok. Var olan tek şey copy paste gücünüz.
3. Duplicate content nedir? Yararlı birşey midir ? Yenir mi ?
It is a strategy by which varying domains use the same or near same website to serve the user. Also if contents of one page on the internet are same or similar to another, it is considered duplicate content. Duplicate content is considered spamming by Search Engines and therefore should be avoided.
Bu iki kelime " kopya içerik " olarak dilimize çevrilebilir. Bu özellikte bir siteye sahipseniz arama motorları sizi cezalandırırlar , ya sonuçlarda gözükmezsiniz ya da en son sıralarda çıkarsınız , kimsenin de google da arama yapıp 800'üncü arama sonucunda çıkan sayfalarla münasebeti olmaz. Hatta istatistiklere göre 2. sonuç sayfasından sonrasına bakan kişilerin sayısı da çok çok azdır.
Kısacası Allah'ın sopası yoktur , Search Engine'lerin filtreleri vardir.
4. Dünyada sizin akıl edebileceğinizi sizden önce akıl etmiş kaç Malezyalı , Hintli ve Amerikalı olabileceğini biliyor musunuz ?
Ülkemizde İngilizce bilen , ek olarak bilgisayar kullanmasını bilen buna da ek olarak temel düzeyde web sitesi tasarlamayi bilen çok çok küçük bir kitle bulunmaktadır. Buna karşılık , dünyada bu işi meslek haline getirmiş çok nüfuslu ülkeler bulunmakta ve bu yarışta bizi gerilerde bırakmaktadırlar. Eğer amacınız Google'da başta çıkmak ve US ziyaretçi alabilmekse , bu ülkelerin , azimli , ingilizce bilen ve kalabalık nüfüslarına da göğüs germelisiniz.
5. " Yaptığım " Made for Adsense " siteler için yerli mp3 , ***** vs. türü yüksek hitli sitelerimden pop up açarım hit yollarım " gibi yaklaşımlarda bulunuyorsanız , size sorarlar : Adsense nasıl çalışır bilir misiniz ?
Uzun uzadıya anlatamayacağım , adsense reklamları sitenize bir kalite değeri vererk zamanla bu kalitede reklamlar yayınlıyor ve buna göre tık başına ödeme yapıyor , gerekirse sitenizde reklam göstermiyor , gerekirse tıklamaları saymıyor. Yani kısacası adsense reklam kodu hepimizden akıllı. Tr tabanlı kalitesiz , ingilizce reklam ile alakası olmayan , text ile linki ayırt edemeyen insanların tıklamaları size hiç bir getiri sağlamayacaktır.
Sonuç olarak şunu söyleyebilirim ki , copy paste mantığı ile yapılmış , özgün içerik yaratılmamış , arama motorlarına uyumlu olmayan , çöplük görünümünde , giren kullanıcıya hiç bir yararı olmayan ve gerçekten emek verilmemiş siteler ile gelir elde etmeye çalışmak tam anlamıyla zaman kaybıdır. Yapan insanlar tanıyorum , yaptılar ve en azından domainlerini satmaya çalışıyorlar , ya da direk kapatıyorlar hayal kırıklıkları ile. Bu yazıda bahsettiğim sitelerden yüzlerce gördüm. Boşa giden paralara , zamana ve emeklere yazık.
Lütfen ingilizce site hazırlıyorsanız kendi ürettiğiniz bir hizmeti tanıtın , yazıları yayınlayın vs.
Daha söyleyecek anlatacak çok şey var ama en azından acil bir uyarı yapmak istedim.
*Hile ile ingilizce reklamlar göstererek para kazanan ı bu yazıdan muaf tutuyorum.
(Alıntıdır)